Senergia renodlar sin verksamhet

Senergia har i vår, via sin partner Kombyggsol AB, levererat en av sina största Ferroamp-installationer. Slutkunden är det familjeägda industriföretaget Skånefrö AB. Leveransen omfattar Ferroamps EnergyHub-system som bygger på bolagets patenterade likspänningsteknik och kompletteras med prisvinnande solsträngsoptimerare, SSO som Ferroamp utvecklat. Utöver växelriktarsystemet installeras också i ett första skede 230kWh batterilager från svenska Nilar.

Kombyggsol har utfört den tekniska designen av systemet och har nu färdigställt den 500kW stora solenergianläggningen. Projektet var tekniskt krävande och har krävt betydande insatser från alla inblandade.

– I det här projektet har Senergia visat upp både sin bredd och sin djuplodade kompetens inom solenergi- och kraftelektronik och batterilager. Det har varit ett utmanande men oerhört stimulerande uppdrag där ett nära och gott samarbete från projektering till installation har varit A och O för att få projektet i mål på ett effektivt sätt. Nu förväntar vi oss att fler följer efter och investerar i framtidssäkrad teknik, säger Stefan Huszics, teknikchef på Kombyggsol Nordic AB.

Johan Olsson från Elinstallationer stod för projektering och installationen av både AC och DC-sidan.
– Det blir mer komplexa installationer när alla solenergi och batterilager skall samverka, men med Ferroamps system blir det både lägre förluster och möjlighet till framtida utbyggnad, säger Johan Olsson, VD, Elinstallationer Södra Sverige AB.

Systemet är designat för att vara framtidssäkert med noga välbalanserade tekniska avvägningar och funktioner, ett exempel är batterilagret som kopplas upp mot kapacitetsmarknaden i Skåne. Det innebär att batterilagret kan agera på lokala och regionala behov för att kunna stötta det redan hårt belastade elnätet.

Skånefrös VD Sven-Olof Bernhoff säger:
– Vi ville ha ett system med den absolut bästa och framtidssäkrade tekniken som dessutom mappar in med vår egen vision av att alltid ligga i framkant och satsa på ny teknik. Skånefrö erbjuder fröer med en renhet långt över EU:s normer och vi har sedan tidigare byggt upp både pannor och fjärrvärmenätet i Tommarp och Hammenhög för att drivas av restprodukter från utsädesindustrin. Fjärrvärmenätet i Hammenhög är världens första klimatpositiva nät där även Sveriges första EBC-certifierade biokol produceras. Att vi nu dessutom kan bidra till att avlasta det ansträngda elnätet och samtidigt få till en lönsam affär känns riktigt bra.

Den senaste tekniken och om möjligt lokalt och hållbart producerade produkter är vad vi sökt. Därför känns det extra bra med bidirektionell växelriktare (EnergyHub) från Svenska Ferroamp, batterier från NILAR, montagesystem från Weland Stål och tysktillverkade solpaneler. Som sammanfattning har vi enbart köpt in europeiska komponenter avslutar Sven-Olof Bernhoff, VD för Skånefrö.

Om Senergia AB
Senergia AB är en nordisk aktör och distributör av systemlösningar inom solenergi, batterilagring och laddinfrastruktur. Senergia har på kort tid etablerat sig som en ledande grossist och har ett tydligt kundfokuserat erbjudande för produkter, support, utbildning och tjänster. Senergias kunder är professionella aktörer inom cleantech.

Tim Ljunggren, CTO, Senergia AB, tim.ljunggren@senergia.se

Om Skånefrö AB
Skånefrö är ett av Sveriges ledande utsädesföretag med ett av Europas modernaste frörenserier. Vi drivs av strävan efter högsta möjliga kvalitet som är långt över EU:s norm. Våra produkter ska vara 100 % egenproducerat inom våra fyra affärsområden; lantbruk, grönyta, fjärrvärme & energi samt biokol. Vår strävan och vision är att alltid ligga i framkant inom miljö, klimat och hållbarhet som ses i våra produkter och produktutveckling inom våra affärsområden. Vi stödjer FN:s 17 hållbarhetsmål.  De utmärkelserna vi bl.a har fått är ”Best of the best” av EU-kommissionen, vårt gräsfrö har blivit bäst i test hos Råd & Rön och vårt EBC- certifierade biokol vann årets trädgårdsprodukt 2020 av ELMIA Garden.

Våra mål är att ha hög kvalité, personlig tillgänglighet med en hög servicegrad och unika miljö- och klimatanpassade produkter.

Sven-Olof Bernhoff, VD, Skånefrö AB, sob@skanefro.se

Om KomByggSol Nordic AB
KomByggSol Nordic AB är relativt nystartat men har solcells-expertis från tidigare arbete med andra större aktörer i branschen. Vi är måna om resultatet alltid ska matcha kundens nuvarande behov och samtidigt öppna för att skala anläggningar över tid när behovet av större kapacitet växer. Projektering, vägledning och installation måste genomföras korrekt och med effektivitet. KomByggSol arbetar med solceller, energilager och elbilsladdning och tar ett helhetsgrepp runt energianvändning och lösningar, såväl för villamarknaden som för större och mer komplexa projekt, som ska fungera och skalas upp över lång tid.

Stefan Huszics, teknikchef, KomByggSol Nordic AB, stefan@kombyggsol.se

Om Elinstallationer Södra Sverige AB
Elinstallationer tror på att elektrifieringen är rätt väg att gå för vårt klimat. Vi har därför valt att specialisera oss inom installationer av solceller och elbilsladdning. Vi skapar helhetslösningar anpassade efter just dina behov

Johan Olsson, VD, Elinstallationer Södra Sverige AB, Johan.olsson@elssab.se