Solelelektriker – introduktionskurs

Solcellsbranchen i Sverige dubbleras varje år och försäljningen av solenergi går snabbare än man kan montera anläggningarna. I Sverige finns otroligt många kompetenta elinstallationsföretag. Många av dessa har aldrig installerat solceller eller driftsatt växelriktare. Därför har utbildningen Solelelektriker – introduktionskurs tagits fram. Den riktar sig till dig som är yrkesverksam elektriker, konsult eller jobbar med teknisk projektering av elanläggningar.

Kursinnehåll

Kursen går igenom installation, inkoppling och idrifttagning av flertalet olika växelriktartillverkare. Kursens fokus är på regelrätt installation och den elektriska inkopplingen. Kursen går igenom hur en solcellsanläggning skall installeras samt vilka standarder som gäller.

Förkunskap

Grundläggande kunskap om elinstallationer.

Kursmål

Efter genomförd kurs skall kursdeltagaren:

  • Kunna teori och praktik kring installation av växelriktare
  • Veta när och hur jordfelsbrytare skall installeras i en solcellsanläggning.
  • Kunna installera och projektera när överspänningsskydd på AC- samt DC-sidan skall användas.
  • Känna till de speciella kraven vid elinstallation vid lantbruk
  • Tillsyn och service av solcellsanläggningar
  • EMC – elektromagnetisk kompabilitet
  • Myndighetskrav, föreskrifter och standarder
  • AMP, för- och färdiganmälan
  • Avsnitt 712 från Nya Elinstallationsreglerna Utgåva 3
  • Elsäkerhetspraxis

Efter genomförd kurs

Efter kursens genomförande erhåller kursdeltagaren som varit närvarande vid samtliga kursdagar ett kursdiplom.

Kursupplägg

Kursen består av en teoridel, men en praktisk del finns som tillval. Den första delen består av en halvdag (ca 4h) som inkluderar teori på plats hos kursdeltagarna eller hos Senergia. Efter genomförd halvdag planeras eventuellt den andra halvdagen. Här kommer kursdeltagarna tillsammans med utbildningsledaren att delta på ett solcellsbygge med praktiska instruktioner.

Pris

Kostnaden för att delta i kursen är 8000kr ex moms. Kostnadsersättning för resa tas ut. Eventuell praktisk del diskuteras med kursledaren inför bokning av utbildning.

Boka

Fyll i formuläret nedan för att boka denna kurs!

Nyfiken? Tim kontaktar dig

Det kan låta klyschigt men livet är ett långt lärande. Att hålla sig uppdaterad är inte bara viktigt för den personliga utvecklingen utan också för din business. Att hålla sig uppdaterad i en så föränderlig marknad så som solcellsmarknaden är A & O! Vi ses på nästa utbildningstillfälle, varmt välkommen!

Fråga Tim

12 + 2 =

Korta frågor med Tim:

Tim, berätta lite om dig själv och hur kommer det sig att du sysslar med utbildningar?

Min bana började på KTH där jag läste ett civilingenjörsprogram som kombinerade lärarstudier med civilingenjörsstudier. Jag tog tyvärr inte någon lärarexamen utan jag hamnade på ett program med inriktning inom elkraftteknik. Det var det som fick in mig att jobba med förnybar energi. Passionen för att undervisa har jag dock kvar!

Berätta mer om utbildningskonceptet du utvecklat på Senergia

Vi försöker hålla flera olika typer av utbildningar som riktar sig in mot både de mer praktiska yrkesgrupperna så som elektriker och takmontörer. Sen har vi lite mindre tekniska utbildningar som riktar sig in emot försäljning av solceller eller rena inspirationsföreläsningar. Sen har vi ju våra YH-kurser, där följer vi en redan förutbestämd kursplan. Vi har både platsbaserade utbildningar men också distanskurser.

Om någon installatör eller likande läser det här och är intresserad av att deltaga på en Senergia-utbildning, hur skall man göra då?

Det enklaste är att följa länken i det rullande undervisningsschemat, där hittar ni vilka utbildningar som är inplanerade och på gång. Har ni egna önskemål och önskar en skräddarsydd utbildningsdag kan ni höra av er, jag besöker er gärna och utbildar dig och/eller dina anställda.

Kontakta oss

Stockholm
Gustav III:s Boulevard 1 b
169 72 Solna
Sverige

Helsingfors
Bulevardi 30 B 1
00120 
Helsingfors
Finland

Oslo
Edvard storms gate 2
0166 Oslo
Norge

+46 08-211 000