Inlägg 8 – Kabeltillbehör som håller 25+ år!

Det pågår en ständig debatt om hur en korrekt solcellsinstallation skall göras.

 

Senergia har tillsammans med WSP genomför kursen Regelrätt Montage där uppslutningen från branschen var enorm och vi träffade installatörer från Sundvall i norr till Lund i söder! Dessutom arbetar nu SIS att ta fram en ny handbok för infästning av solpaneler (Länk) samt att inom branschorganisationen Svensk Solenergi pågår ett arbete att ta fram en certifiering av solcellsmontörer. Senergia deltar i båda dessa arbeten.

 

En stor debatt på sociala medier, exempelvis inom Sveriges största grupp för solceller (Länk) pågår debatten dagligen angående hur kablar korrekt skall förläggas samt vilka metoder som är bäst. I ett led att underlätta för installatörerna runt om i landet kommer nu detta blogginlägg som kommer gå igenom kabeltillbehör som gör att en solcellsanläggning håller under 25+ år.

 

På lutande tak

Beroende på vilken taktyp som solpanelerna skall installeras på samt vilken infästningsmetod som används finns olika vägar för dig som installatör. Ta gärna en titt på Senergias Teknikblogg på inlägg 4 där kabeldragning togs upp.

 

Hålband

Ett vanligt sätt att fästa upp kabeln mellan två rader av skenor är att använda hålband. Hålbandet skruvas i vardera änden på skenan. Detta gör att man enkelt kan stripe:a kabeln längs hålbandet. Detta medför både att kabeln inte behöver spännas onödigt hårt vid installation utan dragavlastar samtidigt solcellskabeln. Se till att hålbandet är rostfritt så det inte rostar om det monteras mot en aluminiumskena. Det finns också plastlaminerade hålband, om dessa är lämpliga eller ej har bloggen inte haft möjlighet att utvärdera.

 

Figur 1. Kabeldragning mellan skenrader m.h.a hålband.

 

Buntband/Stripes

Det är enorm skillnad på buntband och buntband. De tillverkare som har hög kvalité klarar att sitta i många år innan de tar skada av tidens tand. UV-beständigheten är den största skillnaden mellan att köpa ett billigt buntband. Riktig UV-beständighet fås genom att kol adderas till nylonmixen vilket ökar UV-motståndskraften.

 

Använder man buntband kan man överväga att använda ett verktyg för att få rätt åtdragningsmoment av buntbandet samt att verktyget dessutom klipper av buntbandet i samma rörelse. Användandet av verktyg bidrar både till bättre och snabbare installation.

Figur 2. Buntband i UV-beständig plast

 

För mer krävande installationer kan man använda buntband i metall. Dessa har oöverträffad UV-beständighet och hållfasthet. Verktyget som används för att spänna och klippa buntbandet är specialutvecklat för att den vassa änden återmatas under låshuvudet. Detta är säkrare för både kabeln och installatören.

 

Figur 3. Buntband i metall

 

Figur 4. Unikt låshuvud för metall-stripes.

 

Kabelklämmor

Van der valk har tagit fram kabelklämmor i aluminium i två olika storlekar. Den mindre kan användas för att sättas fast en kabel på montageskenor eller panelramar. Den större kabelklämman passar Van der Valks monteskena Side++ för att monteras under skenan. Detta gör att flera kablar kan fästas med samma kabelklämma.

 

Figur 5. Van der Valks kabelklämmor för enkel uppsättning av solcellskablar.

De mindre klipsen är extra fördelaktiga att sätta längs panelramen för att inte kablage skall hänga ner. Detta kan annars vara väldigt utmanande för installatören då det finns en avsaknad av bra ställen att sätta sina buntband i panelramen.

 

Flexrör

Flexrör är solcellsinstallatörens bästa vän! Flexrör används i alla möjliga delar uppe på taket, ned längs fasader och rent generellt för att skydda kablar. Det är stor skillnad i branschen mellan olika flexrör. De viktigaste egenskaperna hos flexröret är att det är UV-beständigt samt att det är enkelt att jobba med. Både sett till styvhet och hur lätt man trär i kabeln.

 

Figur 6. UV-beständigt flexrör från PM Flex.

 

På platta tak

På platta tak gäller det att ens leverantör av montagesystemet har en välgenomtänkt plan för hur kabeldragningen skall göras. Kabeldragningen är en essentiell del av installationen och kommer till stor del avgöra framtida prestanda av anläggningen samt hur lång och pålitlig driften blir av solcellsinstallationen.

 

Uppfästning av kablar

På bakfoten av montagesystemet har Van der Valks plattakssystem en enkel kabelhållare som klickas fast snabbt och enkelt, vilket bidrar till en enkel installation på taket.

 

Figur 7. Kabelklämma för plattakssystem

 

Kabelstegar

Van der Valks ballastsystem är erkänt inom branschen som ett av de som kräver minst ballast, är snabbast att installera samt väldigt pålitlig design. Detsamma gäller den välgenomtänkta foten till systemet som är speciellt framtagen att passa kabelstegen till systemet. Detta gör att extra komponenter undviks samt att snabb och enkel installation lätt uppnås. Eftersom systemet har möjlighet att ha dubbla kablestegar, dvs en per sida, är polsepareringen en fröjd för installatören.

 

Figur 8. Kabelstege art. nr: 76010050603000

 

Ner från taket

Ned från taket rekommenderas installatören att använda kabelskydd för att skydda solcellskablarna. Längs fasaden fästs dessa kabelskydd och det finns färdiga böjar, ändavslut etc. Kabelskydden är korrosionsbeständiga och klarar vårt nordiska klimat.

 

Figur 9. Kabelskydd från PM Flex. Bild IOS

Solverwp- WordPress Theme and Plugin

Solverwp- WordPress Theme and Plugin